De deelnemers van Move2Social Rotterdam (3/7)

Elke week interviewen wij een aantal deelnemers aan Move2Social Rotterdam om hen voor te stellen. Deze week een interview met Alwine en Peter van Stichting BeeSerious.

Move2Social Rotterdam is een groeiprogramma voor sociaal ondernemers dat medio september 2018 is gestart. Het programma bestaat uit tien workshops en vijf expertsessies, waarin de sociaal ondernemer zijn/haar businessplan naar een hoger plan tilt. De modules worden ingevuld door Rotterdamse experts op het gebied van de verschillende delen van een businessplan. Denk aan financiering, marketing en communicatie. Donderdag 27 september volgden de deelnemers aan Move2Social Rotterdam een workshop van Noorderwind over Design Thinking. ’s Middag kwam het meten van impact aan de orde, onder begeleiding van de Hogeschool Rotterdam en de W&I group.

Wat doet jouw bedrijf?

Wij zijn Peter Schallenberg en Alwine van Winsen van Stichting BeeSerious. We telen (dat is de officiële term) bijen die resistent zijn tegen de varroamijt. Deze parasiet is bij het grote publiek niet heel erg bekend, maar toch is het één van de drie meest voorkomende doodsoorzaken van honingbijen. De andere twee oorzaken zijn gebruik van pesticiden (landbouwgif) en eenzijdige landbouw. Het zal iedereen opgevallen zijn dat er een machtige internationale lobby tegen pesticiden in beweging is gekomen en de strijd tegen monocultuur ook volop is losgebarsten. Mensen halen zelfs de betontegels uit hun tuin en zaaien bloemenzaad voor de bijen.

De varroamijt is een parasiet die zich sinds de jaren vijftig vanuit Azië over de wereld heeft verspreid. Er is inmiddels geen bijenvolk ter wereld dat geen last heeft van deze mijt. Het is een zeer kwaadaardige parasiet die binnen anderhalf jaar een volkomen gezond bijenvolk te gronde weet te richten. Varroa is te bestrijden met gif. Maar de bijen krijgen al zoveel gif voor hun kiezen, dus dat kan nooit gezond zijn.

Stichting BeeSerious wil graag vitale en gezonde bijen telen, omdat onze toekomst en die van onze kinderen ervan af hangt. Als er geen bijen meer zijn om ons voedsel te bestuiven, krijgt de wereld het moeilijk. Verschraling van de natuur en voedselschaarste hangen ons boven het hoofd. Nu kopen we nog een heel doosje overheerlijke Hollandse aardbeien voor 2,50 euro. Maar straks moeten we misschien 25 euro voor één aardbei gaan betalen.

Met geselecteerde teelt heeft BeeSerious al zeer goede resultaten bereikt, maar voor het terugdringen van de varroa heb je volume nodig. Daarom is de ambitie om op jaarbasis enkele duizenden resistente koninginnen te telen.

Wat was de belangrijkste les van vandaag?

Het interessante van de lessen (en dat geldt voor elke les tot nu toe) is dat je gedwongen wordt om de diepte in te gaan. Je wordt geïnspireerd om na te denken over de vervolg stappen, maar ook over verbetering van je huidige strategie. Soms gaat dat alleen over het aanscherpen van een idee. Maar op donderdagochtend, tijdens de Design Thinking workshop door Noorderwind, kregen we opeens een heel helder inzicht. Later op diezelfde dag – tijdens het invullen van de CityLab010 impactscan – werd dit inzicht nogmaals bevestigd. Het was een bijna voor de hand liggend antwoord op een aantal vragen waar we al een tijdje mee rondliepen. Maar toch kwam het nu pas naar boven door dingen gewoon een keer op een andere manier te bekijken. De komende weken werken we dit uit. En we weten zeker dat we hiermee dadelijk goed beslagen ten ijs komen. Spannend? Ja, dat vinden we zelf ook…

Wat zou je andere ondernemers aanraden op basis van wat je vandaag geleerd hebt?

Veel ondernemers doen jaar na jaar hetzelfde kunstje. Het gevaar bestaat dat je jezelf op den duur niet meer vernieuwt. Dan wordt ondernemen saai, net als elke andere baan waarbij je niet genoeg voeding krijgt. Als je af en toe kunt reflecteren en op een afstandje je eigen onderneming en ondernemerschap onder de loep kunt nemen, geef je jezelf de kans te groeien naar een betere versie van de ondernemer die je tot dat moment was. Daarbij hoeft ‘verdienmodel’ zeker niet altijd in geld uitgedrukt worden, maar ook in duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid, welzijn en geluk.


Copyright 2018 - KplusV