De deelnemers van Move2Social Rotterdam (1/7)

Elke week interviewen wij een aantal deelnemers aan het programma van Move2Social Rotterdam om hen voor te stellen. Deze week een interview met Kirsten van TROEP-COUP (eerder gesubsidieerd door CityLab010) en Jan Willem van Thuishulp Rotterdam.

Move2Social Rotterdam is een groeiprogramma voor sociaal ondernemers dat medio september 2018 is gestart. Het programma bestaat uit tien workshops en vijf expertsessies, waarin de sociaal ondernemer zijn/haar businessplan naar een hoger plan tilt. De modules worden ingevuld door Rotterdamse experts op het gebied van de verschillende delen van een businessplan. Denk aan financiering, marketing en communicatie.

Wat doet jouw bedrijf?

Kirsten: “TROEP-COUP laat kinderen vanuit een nieuw perspectief naar zwerfafval kijken. Wij geloven in de kracht van het verhaal en de interactie om een doel te bereiken. Wij zijn er van bewust dat het grote thema’s zijn die wij aanpakken. Met TROEP-COUP is het ons gelukt om deze thema’s juist luchtig te maken én te zorgen dat plezier voorop staat. Met TROEP-COUP leren kinderen op een speelse wijze dat wij als mensen meer mogelijkheden en verantwoordelijkheden hebben omtrent het onderwerp van afval.”

Jan Willem: “Thuishulp Rotterdam biedt met name aan ouderen hulp en diensten aan huis, die bijdragen aan het blijven genieten van de grote en kleine dingen in het leven. We helpen hiermee ook mensen aan het werk – onze dienstverleners – die langere tijd geen betaald werk hebben gedaan, bijvoorbeeld omdat zij mantelzorg voor hun eigen ouders hebben verricht. Onze hulpverleners worden door onze klanten ook wel ‘vriendelijke duizendpoten’ genoemd, omdat ze met veel plezier zoveel verschillende dingen voor hen kunnen doen. Vandaar ons logo met vriendelijke duizendpoot.”

Wat was de belangrijkste les van vandaag?

Jan Willem: “Het helpt ons enorm om op nieuwe manieren naar onze sociale onderneming te kijken en daarmee goede stappen te kunnen zetten om er een succes van te maken. Dit zit hem enerzijds in de modellen en de kennis en inzichten die we van de sprekers krijgen. Zo heeft KplusV ons gisteren met hun Social Business Model Canvas aan het werk gezet. Doordat wij als sociale onderneming niet alleen de eindgebruikers (ouderen) als klant hebben, maar ook hun netwerk, de dienstverleners en financiers en samenwerkingspartners, maakt dat dat we op verschillende manieren onze dienstverlening moeten inrichten en daarover op diverse manieren via verschillende kanalen met de betreffende doelgroepen moeten communiceren.

Wat voor mij direct op de eerste dag al heel waardevol is gebleken, is om daar met de andere deelnemers, andere Rotterdamse sociale ondernemingen, over in gesprek te gaan. Move2Social heeft echt een geweldige groep Rotterdamse sociale ondernemers verzameld. Er zitten meerdere organisaties bij die zich net als Thuishulp Rotterdam richten op het sociale aspect. Het geeft veel inzichten en inspiratie om met hen over elkaars ondernemingen en problematieken te sparren. Ook zitten er organisaties bij waarbij met name de milieu/duurzaamheidskant voorop staat. Door met hen van gedachten te wisselen inspireren we elkaar zeker en ook dat leidt tot nieuwe inzichten. Zo zijn we op een nieuw idee gekomen om ouderen nog beter te kunnen helpen.”

Kirsten: “de start van het programma heeft mij heel erg verrast omdat ik de bevestiging kreeg dat het goed is om je product in kleine stapjes te ontwikkelen, met voortdurende feedback van klanten (de lean methode). Ik werkte al eerder op deze wijze maar het voelde alsof ik hier niet op een zakelijk niveau mee door kon gaan. Persoonlijk was het echt een eyeopener dat dit dus wel kan! Het voelt dan ook super dat ik mijn eigen manier van werken kan voortzetten en in mijn eigen kracht kan blijven om ook zakelijk te kunnen zijn. Ik heb er veel nieuwe energie en ideeën door gekregen.

Daarnaast ben ik mij ervan bewust dat ik mij moet focussen op het meten van de impact van TROUP-COUP. Het moet namelijk niet alleen bij een gevoel blijven over wat deze impact precies inhoudt. Hier hoop ik te leren hoe ik dat goed aanpak.”

Wat zou je andere ondernemers aanraden op basis van wat je vandaag geleerd hebt?

Kirsten: ” Ik zou de andere ondernemers graag willen laten kennismaken met de lean methode: maak je product op kleine schaal en test deze bij de doelgroep. Zo heb ik bijvoorbeeld een kleine workshop aan kinderen gegeven om hen met materialen en technieken te verbinden. Ik kreeg toen totaal onverwachts de vraag van een aantal ouders of zij de workshop sets van mij mochten kopen. Op dat moment was dat niet mogelijk maar ik heb hen toen toegezegd om de volgende dag met een paar setjes langs te komen. Zo gezegd, zo gedaan en de volgende dag waren de setjes uitverkocht. De ouders waren wellicht niet in eerste instantie mijn doelgroep, maar het bleek wel een hele interessante benadering te zijn voor mijn bedrijf. Zo bleek dat het bijproduct ook kan zorgen dat je grote idee aan de man komt, of dat het bijproduct zelfs meer aandacht krijgt dan dat je van te voren had bedacht. De uitkomst kan dus heel anders zijn dat je van te voren had bedacht. Blijf dus vooral open staan voor nieuwe inzichten!”

Jan Willem: “Ga ook sparren met andere (sociaal) ondernemers. Je kunt oplossingen voor elkaars uitdagingen bedenken en mogelijk zelfs elkaar op onverwachte manieren helpen.”

 


Copyright 2018 - KplusV